Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Virkamiehen poika

Kuninkaan virkamiehen poika

Johanneksen evankeliumi luku 4:

 (Rinnakkaispaikat: Matt. 8:5-13; Luuk. 7:1-10)

 

Niiden kahden päivän kuluttua Jeesus lähti sieltä Galileaan,

44. vaikka hän oli itse todistanut, että profeettaa ei pidetä arvossa omalla kotiseudullaan.

45. Kun hän tuli Galileaan, galilealaiset ottivat kuitenkin hänet vastaan. Olivathan he nähneet kaiken, mitä hän oli tehnyt Jerusalemissa juhlan aikana, jolloin hekin olivat olleet siellä.

46. Jeesus tuli taas Galilean Kaanaan, missä hän oli muuttanut veden viiniksi. Kapernaumissa oli kuninkaan virkamies, jonka poika oli sairaana.

47. Kuultuaan Jeesuksen tulleen Juudeasta Galileaan mies meni hänen luokseen ja pyysi, että hän tulisi parantamaan pojan, sillä tämä oli kuolemaisillaan.

48. Jeesus sanoi hänelle: "Ellette näe tunnustekoja ja ihmeitä, te ette usko." 

49. Virkamies sanoi Jeesukselle: "Herra, tule, ennen kuin lapseni kuolee."

50. Jeesus sanoi: "Mene! Sinun poikasi elää."  Mies uskoi sanan, jonka Jeesus hänelle sanoi, ja lähti.

51. Kun hän oli vielä matkalla, hänen palvelijansa tulivat häntä vastaan ja kertoivat pojan olevan elossa.

52. Mies kysyi heiltä, mihin aikaan poika oli alkanut toipua. He vastasivat: "Kuume lähti hänestä eilen seitsemännellä tunnilla."

53. Silloin isä ymmärsi sen tapahtuneen sillä hetkellä, kun Jeesus sanoi hänelle: "Sinun poikasi elää."  Ja hän uskoi, samoin koko hänen perhekuntansa.

54. Tämän toisen tunnusteon Jeesus teki tultuaan Juudeasta Galileaan.

 

(Novum jae jakeelta etenevä kommentaari: Joh. 4:42-54)

 

42.Tästä huomaa, miten heidän uskonsa vahvistui. Nyt heillä oli lujempi perustus kuin silloin, kun he pitäytyivät vain naisen kertomukseen. Nyt he olivat itse kohdanneet Jeesuksen ja ymmärsivät, ettei hän ollut vain juutalaisten Messias. Vihatussa Samariassa hän sai nimen "maailman Vapahtaja".

Jeesus parantaa virkamiehen pojan

43.Samariassa Jeesuksella oli suuri menestys. Hän lähti kuitenkin eteenpäin seuduille, joilla häntä kohtaan ei ollut osoitettu lainkaan myönteistä huomiota. Hän päätti jakeissa 3 ja 4 mainitun matkansa. Luuk 4:43 osoittaa, että hän halusi viedä evankeliumin kaikkiin kyliin ja kaupunkeihin.

44.Synoptikot mainitsevat tämän siinä yhteydessä, kun Jeesus sai osakseen vastustusta Galileassa (Matt 13:57; Mark 6:4; Luuk 4:24). Päättikö Jeesus nyt mennä Galileaan siitä huolimatta, että saisi siellä vastustusta osakseen? Sana "sillä" ilmaisee, että hän oli tällä matkalla juuri vastustuksen tähden. Tämä viittaa siihen, että Jeesus tarkoitti tässä "isiensä maalla" Juudeaa, kuten jo Origenes selitti. Siellä hän oli syntynyt, ja siellä hänet oli merkitty väestöluetteloon. Hän kuului Juudan heimoon. Juudea sai myös ensiksi tilaisuutensa. Mutta täällä hän kohtasi vastustusta eikä uskoa. Siksi hän "jätti Juudean" (j. 3) ja vetäytyi Galileaan. Tosin hän oli kohtaava sielläkin vastarintaa, mutta sieltä hän sai myös useimmat opetuslapsensa.

45.Tämäkin jae tukee ajatusta, että Jeesus tarkoitti edellisessä jakeessa Juudeaa. Hän oli kasvanut Galileassa, mutta sikäläiset ihmiset olivat sokeita hänen puhtaalle elämälleen ja hänen kirkkaudelleen. Nyt he olivat nähneet, miten hän oli tullut kuuluisaksi Jerusalemissa ja olivat ylpeitä omalta seudultaan kotoisin olevasta puusepästä. Mutta miten pinnallista tämä heidän ihastuksensa olikaan!

46.Ensimmäisen Kaanassa tehdyn ihmeen olisi pitänyt herättää luottamusta Jeesukseen. Ilmeisesti niin oli tapahtunutkin. Olihan hänellä siellä ystäviä, tuskin häntä muutoin olisi kutsuttu häihin. Näillä kahdella ihmeellä on useita yhtymäkohtia. Kummassakin tilaisuudessa Jeesus lausui nuhteen (2:4; 4:48). Sana vaikutti, ja palvelijat avustivat (2:9; 4:51). Molemmat ihmeet synnyttivät uskoa (2:11; 4:53). Mies oli luultavasti Herodes Antipaan palveluksessa oleva upseeri. Tosin Herodes oli vain neljännysruhtinas, mutta häntä kutsutaan tässä kuninkaaksi.

47.Huhu Jeesuksen Galileaan tulosta oli ilmeisesti levinnyt. Mies osoitti kunnioittavansa Jeesusta suuresti. Hän ei lähettänyt palvelijaa noutamaan tätä, vaan tuli itse. Hätä oli suuri, olihan kysymyksessä hänen oma lapsensa. Vilpitön ihminen etsii Jeesusta innokkaasti. Mies pyysi häntä lähtemään mukaansa. Hän uskoi Jeesuksen läsnäolon voimaan. Jeesus ei kuitenkaan lähtenyt hänen kanssaan, sillä hän tahtoi opettaa miehelle, että hänen sanallaan on yhtä suuri voima kuin hänen läsnäolollaan.

48.Yksinomaan "ihmeiden ja merkkien" varaan perustuva usko jää horjuvaksi, ja sitä on alituiseen ruokittava uusilla ihmeillä. Tällaista uskoa Jeesus oli tavannut Jerusalemissa (2:23). Vrt. 1 Kor 1:22.

49.Mies otti nöyrästi vastaan Jeesuksen ojennuksen. Hän ei loukkaantunut nuhteesta, vaan toi hätänsä Herran eteen. "Lapsi (paidion)" tarkoittaa pientä lasta. Entistä hartaammin hän pyysi Jeesusta ja oli varma siitä, että jos Jeesus vain tulisi, kaikki muuttuisi taas hyväksi.

50.Jeesus ei lähtenyt miehen mukaan, mutta antoi hänelle sanansa. Vaikka Jeesus ei ollut Kapernaumissa, Jumalan voima oli siellä. Jeesus ei milloinkaan torju ketään, joka todella luottaa häneen. Olosuhteet saattavat olla huonot ja puutteelliset, mutta jos sydämen asenne on oikea, Jeesus vastaa. "Sinun poikasi elää", Jeesus sanoi ja tarkoitti, ettei poika kuolisi tähän sairauteen.

51.Isännän ja palvelijoiden välillä oli varmasti hyvä suhde. Potilaassa tapahtuneen muutoksen on täytynyt olla hyvin huomattava. Palvelijat eivät malttaneet olla lähtemättä kertomaan herralleen asiasta mahdollisimman pian. Kohdatessaan hänet he sanoivat: "Sinun poikasi elää". Sanat olivat samat, jotka Jeesus oli lausunut.

52.Kaanan ja Kapernaumin välinen etäisyys on 33 km, jonka kävelemiseen kuluu noin 8 tuntia. Mies lähti matkaan ennen auringonlaskua, vietti yön majatalossa (ks. Joh 11:10) ja saapui perille aamupäivällä. Seitsemäs hetki, siis klo 13, oli juuri oikea aika, koska päivä alkoi auringon noustessa klo 6.

53.Miehen kuulema uutinen vahvisti luonnollisesti suuresti hänen uskoaan. Tämä oli sama usko, joka hänellä oli ollut edellisenä iltana, j. 50. Mutta usko mainitaan uudelleen tässä, koska kaikki hänen perheensä jäsenetkin tulivat nyt uskoon. He eivät uskoneet vain sitä, mitä Jeesus tässä tilanteessa sanoi. He uskoivat häneen Messiaana. Tämä on ensimmäinen esimerkki Ut:ssa, jossa kerrotaan kokonaisen perheen tulleen uskovaksi.

54.Ensimmäinen tunnusteko tapahtui Kaanassa (2:1). Tämä toinenkin ihme alkoi Kaanassa (4:46). Tällä välin Jeesus oli tehnyt monta tunnustekoa Jerusalemissa (2:23 ja 4:45), mutta tämä oli toinen Galileassa tapahtunut ihme. Jeesus on tähän mennessä vaikuttanut Jerusalemissa, Samariassa ja Galileassa, ja hän on antanut uskon ja elämän hurskaalle miehelle, Nikodeemukselle, syntiselle naiselle ja lapselle, joka oli esirukouksen kohteena. Hän on osoittanut kirkkautensa sekä päätilaisuudessa että kodissa, jota oli kohdannut murhe.

 

Sivun alkuun

©2020 Virkamiehen poika | SADONKORJUU - suntuubi.com